Η πορεία της φυσικής από την αρχαιότητα μέχρι την πρώτη ενοποίηση

Μια περιήγηση στην πορεία της Φυσικής από το ξεκίνημά της ως Φυσική Φιλοσοφία, μέχρι την πρώτη μεγάλη ενοποίηση, δηλαδή την ενιαία περιγραφή γήινων και ουράνιων φαινομένων.
Ξεκινάμε από τους πρώτους φυσικούς φιλοσόφους της κοσμολογικής περιόδου, τότε που άρχισε η προσπάθεια ερμηνείας του φυσικού κόσμου με τη λογική σκέψη. Επόμενος σταθμός είναι ο Αριστοτέλης, ο οποίος με το ολοκληρωμένο σύστημα ερμηνείας του για τον κόσμο σημάδεψε για αιώνες την ιστορία της Φυσικής. Μετά ο Γαλιλαίος, με τον οποίο η Φυσική άρχισε να παίρνει τη σημερινή μορφή της (ακόμα βέβαια ονομαζόταν φυσική φιλοσοφία), με τον συνδυασμό της μαθηματικής διατύπωσης και του πειραματικού ελέγχου. Τέλος ο Νεύτωνας, με τη θεμελίωση της κλασικής μηχανικής και τη διατύπωση νόμων παγκόσμιας ισχύος.
Το βιβλίο βασίζεται στις 4 ερευνητικές εκθέσεις της ομώνυμης ετήσιας ερευνητικής εργασίας που έγινε στο ΓΕ.Λ. Προβατά Σερρών τη σχολική χρονιά 2012-13.

2012-13_ereun_ergasia

Ο Αριστοτέλης … πάει σχολείο

Πρόκειται για εγκεκριμένο από το Υπουργείο υποστηρικτικό υλικό για τη γνωριμία των μαθητών με το έργο και την προσωπικότητα του Αριστοτέλη και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) και του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών. Υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco. Επιστημονικοί σύμβουλοι της έκδοσης ήταν η κα Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, Ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ. και Αντεπιστέλλον Μέλος Ακαδημίας Αθηνών και ο κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.
Περιλαμβάνει 46 δραστηριότητες που συνέγραψαν 18 εκπαιδευτικοί και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μεγάλων τάξεων του δημοτικού σχολείου (Ε΄ και Στ΄) και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Τα σχέδια εργασίας είναι προσαρμοσμένα στην εκάστοτε ηλικία των μαθητών, οι οποίοι καλούνται να δραστηριοποιηθούν μέσα από σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας και μέσα από τη χρήση εποπτικών μέσων.
Για την Αριστοτελική Φυσική και τις εξελίξεις μέχρι και τον 17ο αιώνα μπορείτε να διαβάσετε την ενότητα 36 “Από τον Αριστοτέλη στον Γαλιλαίο”.

O_Aristotelis_paei_sxoleio